Sváteční menu

07.12.2012 09:38

K svátečnímu menu je zvykem podávat aperitiv. Nejlepším aperitivem sklenička suchého sektu nebo lehkého svěžího vína.

Častěji se však podává suchý vermut s kolečkem citrónu, vodka nebo některý suchý koktejl. Dětem a mladistvým nabízíme jako aperitiv chlazené přírodní ovocné šťávy.

Další součástí menu jsou předkrmy. Má to být lahůdka jemně pikantní chuti, už na pohled lákavá, která není určena k nasycení, ale jen k povzbuzení chuti. Ke studeným předkrmům podáváme miniaturní banketní pečivo. Jako studený předkrm jsou vhodné různé lahůdkové saláty, majonézy a koktejly, šunkové závitky a kornoutky, plněná vejce, kaviár, kapr v rosolu apod.

Polévka je tradičním chodem. Ke štědrovečerní večeři nerozlučně patří polévka rybí doplněná osmaženou žemlí. Ale tam, kde se rybám neholduje, ji může nahradit polévka hrachová, rovněž s osmaženou žemlí nebo některá polévka hrachová.

Hlavním štědrovečerním chodem bývá smažená kapr s bramborovým salátem. K odlehčení svátečního stravování můžeme podávat i kapra pečeného na másle nebo v alobalu s bramborovou přílohou a se salátem z čerstvé zeleniny. V rodinách, kde se ryba neobjevuje na stole ani o vánocích, podává se stále častěji smažená nebo opékaná bílá vinná nebo smetanová klobása opět s bramborovým salátem.

Sváteční menu bývá vždy korunováno moučníkem. Místo častého ořechového dortu nebo čokoládové rolády se přimlouváme za tradiční jablkový závin, který, pokud je pro některou hospodyni časově příliš náročný, možno nahradit pečenými vánočními jablky.

Na závěr štědrovečerní večeře přichází na stůl ještě mísy s ovocem, ořechy a drobným vánočním pečivem. Ozdobou vánočního stolu je je dozlatova upečená vánočka nebo štola. Sváteční menu končí obvyklým šálkem kávy. Dopřejeme-li si však některou kávovou specialitu s trochou alkoholu a šlehačkou, měli bychom se vzdát moučníku nebo dezertu, aby těch dobrot nebylo příliš.

—————

Zpět